Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Lítium elemet/akkumulátort tartalmazó készülék szállítása

2016. április 1-től a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA - International Air Transport Association) szigorúbb szabályozást vezetett be az önállóan szállított lítium elemek, akkumulátorok (UN3480/PI965) szállítására vonatkozóan.
A változás a lítium elemekkel, akkumulátorokkal működő elektronikus eszközök többségét érinti, függetlenül attól, hogy újratölthető (lítium-ion) vagy egyszer használatos (lítium-fém) elemmel, akkumulátorral működik-e a készülék. A szabályozás az alábbi esetekre vonatkozik.
  • Önállóan (készülék nélkül) szállított és csomagolt lítium elemek, akkumulátorok. Példa: önállóan szállított elemek/power bank
  • Külön csomagolt, de az elektronikus eszközzel egy dobozban szállított lítium elemek, akkumulátorok. Például: mobiltelefon mellé csomagolt pót akkumulátor.
  • Lítium elem, akkumulátor szállítása a készülékbe helyezve vagy installálva. Példa: integrált lítium akkumulátort tartalmazó táblagép szállítása, melyből az akkumulátort sem eltávolítani, sem cserélni nem lehet
A légi szállítmányozás biztonságának növelése érdekében a IATA lítium akkumulátorok és elemek szállítására vonatkozó szabályai szigorodtak, melyeket minden légitársaság, illetve szállítmányozó köteles betartani.
Felhívjuk partnereink figyelmét, hogy a fenti áruk biztonságos légi szállításáért, illetve azért, hogy ezen küldemények megfeleljenek a IATA szabályozásának, minden esetben a küldemény feladója tartozik jogi felelősséggel. A IATA ennek megfelelően útmutatót adott ki, amely segíti a feladókat a szabályok megismerésében, és abban, hogy küldeményeik az előírásokkal összhangban kerüljenek feladásra.

Továbbá bármely magán- vagy jogi személy, vállalat, aki vagy amely a DHL Express-szel feladott küldemény fuvarlevelén feladóként kerül feltüntetése, jogi felelősséggel tartozik azért, hogy a küldemény 100%-ban megfeleljen a IATA új szabályozásának. E felelősség akkor is fennáll, ha nem a fuvarlevélen feladóként megnevezett magán- vagy jogi személy, vállalat a tulajdonosa vagy gyártója a küldeményben található lítium elemnek, akkumulátornak.
Hogy megelőzzük az esetleges nem kívánatos eseteket, kérjük, hogy a küldemény feladása előtt feltétlenül jelezze a DHL Express munkatársának, ha küldeménye lítium elemet vagy akkumulátort tartalmaz! Veszélyes áru szakértőink készséggel adnak felvilágosítást a IATA veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályozásáról.
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) döntése alapján 2015. januárjától utasszállító repülőgépeken tilos önállóan csomagolt lítium fém elemeket és akkumulátorokat szállítani, így ezeket a továbbiakban a DHL Express sem szállítja hálózatában.
A IATA/ICAO szabályozása kizárólag az önállóan csomagolt lítium fém elemekre és akkumulátorokra vonatkozik (Section II. PI-968), míg az elektronikus eszközök mellé csomagolt lítium fém elemek/akkumulátorok (PI-969) és az elektronikus eszközbe helyezett elemek/akkumulátorok (PI-970) változatlan feltételekkel szállíthatóak.
A lítium ion elemek és akkumulátorok szállítására vonatkozó szabályok nem változtak.

A PI-967 és PI-970 kategóriák esetében maximum 2 csomag szállítható küldeményenként (a csomagokban egyenként maximum 4 akkumulátor cellát vagy 2 elemet tartalmazó készülék helyezhető el).

Ha a küldemény több mint 2 csomagot tartalmaz, akkor azon a lítium akkmulátor/elem címkét kell elhelyezni (és betartani a megfelelő előírásokat).

A korlátozás, miszerint küldeményenként 2 csomag szállítható, 2017. január 1-től lép életbe, mivel a szabályozást 12 hónapnyi átmeneti időszak előzi meg. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy érintett partnereink mihamarabb léptessék életbe a fenti szabályt szállítási gyakorlatukban.

A 2016. április 1-én életbe lépett ICAO/IATA szabályozás szerint a PI-965 kategória nem szállítható utasszállító repülőgépeken. Ennek megfelelően bizonyos desztinációkra limitáltak a szállítási lehetőségek. A PI-965 Section II kategória esetén a partnerkódra külön engedély szükséges a szállításhoz. Ezzel kapcsolatos további részletekért kérjük, keresse ügyfélszolgálatunkat vagy személyes kapcsolattartóját. A készülék mellé csomagolt lítium elemek és akkumulátorok (PI-966), illetve a készülékben elhelyezett elemek, akkumulátorok (PI-967) továbbra is elfogadhatóak szállításra.

Fontos megjegyzés!

A hibás vagy sérült lítium elemek és akkumulátorok jelentős biztonsági kockázatot jelentenek, így azok légi szállítása minden körülmények között tilos!
Amennyiben a feladó számára ismert, vagy valószínűsíthető, hogy az adott laptopban, mobiltelefonban vagy egyéb elektronikus eszközben lévő lítium elem/akkumulátor hibás vagy sérült, akkor az elemet/akkumulátort ki kell venni a készülékből – egyéb esetben a DHL nem fogadhatja el a küldeményt szállításra.