Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Üzemanyag-pótdíj

Az üzemanyagárak jelentős ingadozása üzemanyag-pótdíj bevezetését tette szükségessé az expressz szállítmányozásban. Az üzemanyag-pótdíj mértékét a DHL havonta növeli vagy csökkenti az üzemanyagárak változásának megfelelően, ellensúlyozva ezzel az üzemanyag költség ingadozását a szállítás összköltségén belül.

Belföldi és nemzetközi Time Definite szolgáltatás esetén az üzemanyag-pótdíj mértéke az US Gulf CoastExternal Link / New Window (USGC) szerinti kerozin típusú repülőgépüzemanyag napi fogyasztói árának havi átlaga szerint alakul az Amerikai Energia Hivatal (U.S. Department of Energy) közzététele szerint.
A Day Definite szolgáltatásokra vonatkozó üzemanyag-pótdíj mértékének alapja a dízel üzemanyag fogyasztói ára az adott ország pénznemében kifejezve, beleértve az esetleges adókat és illetékeket. Európában a közúti üzemanyag-pótdíj mértékét az Európai Közösség Bizottságának Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa által kiadott “Olajjelentés”External Link / New Window (Oil Bulletin) közzététele alapján számítjuk.
Az üzemanyag pótdíj mértékét a számlázandó hónapot kettővel megelőző hónap napi fogyasztói árának havi átlaga szerint kalkuláljuk. Például, a márciusra vonatkozó üzemanyag-pótdíjat a januári átlag alapján határozzuk meg. Ennek oka, hogy a hivatalos fogyasztói árakat az adott hónaphoz képest késleltetve teszik közzé.


Az üzemanyag-pótdíj minden szolgáltatás esetén a szállítási díjra, illetve az alábbi szolgáltatások díjára vonatkozik (amennyiben azok az adott küldeményre érvényesek):
  • Távol eső területek elérése
  • Szombati kiszállítás
  • Speciális küldeményfelvétel- és kiszállítás
  • Nem halmozható küldemények
  • Nagy súlyú küldemények
  • Túlméretes küldemények
  • Vészhelyzeti Felár
A DHL Express fenntartja a jogot, hogy előzetes értesítés nélkül megváltoztassa az üzemanyag-pótdíj index számításának módját, és a kalkuláció alapjául szolgáló táblázatot. A pótdíj mértékének és időbeli érvényességének meghatározása a DHL kizárólagos hatásköre.