Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Helyi kezdeményezések

A DHL Express a Fővárosi Állatkert logisztikai partnere

A Fővárosi Állat- és Növénykert és a DHL Express hosszú távú logisztikai megállapodást kötött, amely az Állatkert által 2015. március 5-én megrendezett sajtótájékoztatón került bejelentésre. A DHL Express utasaiként az Állatkert különleges új lakói, Vobara és Nur-Nuru-Bin, a két hím koala kevesebb mint 24 óra alatt foglalhatták el új, budapesti otthonukat. A logisztikai partnerség keretében az állatok számára elengedhetetlen, friss eukaliptuszlombok rendszeres szállítását is a DHL Express végzi.

Nur-Nuru-Bin és Vobara két európai állatkertből, a Belgiumban található Planckendael Állatkertből és a németországi Duisburgi Állatkertből érkeztek hazánkba. Az állatok szállítása jelentős előkészületet igényelt - az Állatkert és a DHL Express 8 fős csapata intézte az állatok orvosi papírjait és a szállításhoz szükséges engedélyeit. A közel 1500 km-es utat a koalák közúton tették meg körülbelül 19 óra alatt, mely során két tapasztalt sofőr váltotta egymást. Az utazás alatt a gyorsaság és a kényelem volt a legfontosabb szempont - a koalákat elkísérték gondozóik, akik rendszeresen friss élelmet és folyadékot adtak az állatoknak.

„Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben van koala, Magyarországon, sőt, az egész kelet-európai térségben pedig most először láthatja őket a közönség. Ez nagy büszkeség a számunkra, de egyben komoly szakmai kihívás is, hiszen ezeknek a különleges állatoknak mindenből a legjobbat kell adnunk. Ebben nagy segítséget jelent, hogy a friss eukaliptusz folyamatos biztosítására a DHL Express-szel közösen a lehető legjobb megoldást sikerült megtalálnunk” - fogalmazott prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Az állatok eukaliptusz adagját, hetente kétszer a DHL Express szállítja az Állatkertbe Newton Abott-ból, a Dél-Angliában található ültetvényről. Mivel a koalák csak a friss lombokat fogyasztják el, fontos, hogy a több mint 2000 kilométernyi távolságból érkező eukaliptusz a lehető legrövidebb idő alatt megérkezzen Budapestre. A hetente közel 70kg súlynak megfelelő eukaliptuszlombot kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt szállítja közúton és Airbus A-300-as repülőjáratán a DHL Express.

„Büszkék vagyunk, hogy az Állatkert hivatalos logisztikai partnereként hozzájárulhatunk a különleges és veszélyeztetett állatfajok fennmaradásához és védelméhez kiterjedt nemzetközi hálózatunk és egyedülálló megoldásaink révén. A koalák érkezése fontos mérföldkő a DHL Express és az Állatkert kapcsolatában is - a ma aláírt logisztikai megállapodás hosszú távon hangolja össze tevékenységünket, hogy a jövőben tovább folytathassuk együttműködésünket” - mondta el John Lucas a DHL Express ügyvezető igazgatója.

A DHL Express az Állatkert elkötelezett partnere: 2014-ben a rendkívül ritka és veszélyeztetett aranyhasú mangábék, illetve az ecsetfarkú patkánykenguruk is a DHL Express segítségével érkeztek a Fővárosi Állatkertbe, de az elárvult kis orangután Angliába szállításában is a DHL Express vett részt.

Szeretne még többet megtudni a koalákról?
Tovább a Fővárosi Állatkert oldaláraExternal Link / New Window